Tervehdys lavastuksen & roudauksen puolelta!
Bändi feat. Gaspard-Gustave
February 2, 2017
Puvustuksen tervehdys.
February 20, 2017

Lavastusvastaavaksi suostuessani ajattelin, että eihän se viime vuoden urakkaa paljon pahempi homma voi olla. Ja pari viikkoa myöhemmin totesin olleeni väärässä. Viime vuonna viattomana fuksina elämä oli helppoa. Kunhan ilmestyi paikalle sovittuun aikaan ja rakenteli pari tuntia ja sitten kotiin. Nyt piti olla se, joka saa ihmiset paikalle oikeaan aikaan, mikä on huomattavasti haasteellisempaa.

Käsikirjoituksen luettunani olin innoissani. Tämän vuoden lavastus tulisi olemaan hyvin erilainen viime vuoteen verrattuna. Onneksi speksi lähti nopeasti syksyllä käyntiin. Sain kasattua ympärilleni hyvän ja tehokkaan lavastustiimin tai no, tehokkaan silloin kun heidät muistaa päästää syömään ennen Medisiinan iltaruoan loppumista.

Meidän porukan panos speksiin näkyy yleensä vasta läpimenoissa ja esityksissä, mutta todellisuudessa me on tehty hommia joka viikko elokuusta asti. Viisi meistä on esityksissä ja kiertueella roudaamassa, mutta vuoden aikana toistakymmentä lavastajaa on ollut puuhastelemassa speksivaraston edessä, tukkimassa käytävää ohikulkijoilta ja saastuttamassa ilmaa maalihuuruilla joka maanantai. (Hint: lavastus ja puvustus arvostaisi semmoista 1000m2 lämmitettyä teollisuushallia hyvällä ilmanvaihdolla läheltä lääkistä, mahtuisiko ensi vuoden budjettiin?)

Hommat ovat edenneet mallikkaasti ja minäkin olen luopunut ajatuksesta, että kaiken pitäisi olla loppuun asti suunniteltua ennen toteutusta. Kuitenkin puolivälissä lavasteen rakentamista sitä päätetään muuttaa tai kohtaus, jossa sen tulisi olla poistetaan.  Onneksi olemme sopeutuneet tällaisiin nopeisiin muutoksiin käsikirjoituksessa, onhan kyseessä speksi. Ja onneksi Oulusta löytyy hyvä valikoima rautakauppoja, joita olen saanut kiertää viikoittain etsimässä tarvikkeet seuraavalle viikolle. Eli jos haluatte tietää mistä saa ruuvit halvimmalla kilohinnalla ja 3 metriä 32mm viemäriputkea niin tulkaa vain kysymään.

Tänä vuonna tavaraa on enemmän ja nopeat siirtymät kohtausten välillä tulevat olemaan haastavia. Lisäksi tämän vuoden esityspaikka on roudauksen ja lavastuksen kannalta vaikea. Odotettavissa on paljon törmäilyä verhon takana, mutta toivotaan että se ei näy yleisölle asti. Onneksi tässä on vielä pari viikkoa aikaa hioa pelikuviot kuntoon.

Viimeisten kuukausien aikana olen päässyt näkemään speksin rakentumisen paljon lähempää kuin vuosi sitten. Ensi-iltaan on aikaa hieman yli kaksi viikkoa ja vaikka olemme ihan hyvin aikataulussa, jokaisen läpimenon jälkeen verenpaineeni nousee muutamalla yksiköllä. Kaikkien speksin osa-alueiden yhteensovittaminen vaatii speksiläisiltä paljon kärsivällisyyttä ja hyvää ohjausta. Onneksi meiltä löytyy molempia.

Lopuksi haluan kiittää mun lavastustiimiä, ootte hyvin sietänyt mun komentelua ja käskytystä. Mutta uskokaa pois, jonkun tämä rooli pitää ottaa tai mikään ei koskaan valmistu. Kiitokset myös muille vastaaville, ohjaajille ja tuottajille tuesta ja neuvoista. Kaikki kyllä saadaan valmiiksi ajoissa, muistetaan mekin nauttia speksistä! 🙂

Sini, Terwaspeksin lavastusvastaava

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *